Czyszczenie pasteryzatorów

Czym jest pasteryzacja?

Proces pasteryzacji to powszechnie znana i stosowana metoda niszczenia lub zahamowania wzrostu drobnoustrojów, przy zachowaniu jednocześnie smaku i wartości odżywczych produktu. Wynaleziona przez francuskiego chemika i mikrobiologa Ludwika Pasteura, który w efekcie badań nad procesami fermentacji, opracował metodę konserwacji pożywienia poprzez obróbkę termiczną. Polega na krótkotrwałym ogrzewaniu produktu i jest stosowana głównie w przemyśle spożywczym, jako najbardziej popularnym sposób konserwacji.

 

Pasteryzatory przemysłowe

Aby zachować wszystkie walory i wartości przetwarzanego produktu proces pasteryzacji musi przebiegać w oparciu o odpowiednio dobraną metodę podgrzewania.

 

Pasteryzatory w przemyśle spożywczym (mleczarskim, browarniczym, przetwórczym), to w większości płytowe wymienniki ciepła. Ich zaletą jest przede wszystkim prosta obsługa, łatwy montaż, wysoki współczynnik przepływu ciepła, możliwość otwierania, proste czyszczenie pasteryzatorów, oraz łatwość modyfikacji.

 

Czyszczenie pasteryzatorów

Pasteryzatory jak i wszystkie wymienniki ciepła typu płytowego wymagają regularnego czyszczenia i serwisowania. Szczególnie ważne jest to przy produkcji związanej z żywnością gdzie poprzeczka wymagań dotyczących sterylności i bezpieczeństwa produkcji, jest powieszona bardzo wysoko.

 

Ze względu na istotę procesu, czyli ciągły przepływ wody i produktów płynnych pomiędzy płytami wymiennika ciepła, urządzenie narażone jest na gromadzenie się wewnątrz zanieczyszczeń i osadów. Mogą one prowadzić do zmniejszenia skuteczności pracy, większego zużycia energii, przebicia między płytowego, zapchania się wymiennika, a nawet do całkowitego uszkodzenia.

 

Poza metodą mechanicznego, ręcznego czyszczenia są też metody niewymagające demontażu tj. czyszczenie chemiczne płytowych wymienników ciepła CIP. Proces czyszczenia odbywa się w obiegu zamkniętym, a ilość cykli płukania zależy od stanu zanieczyszczenia wymiennika.

Tylko stała kontrola i skuteczne czyszczenie pasteryzatorów, mogą zapewnić bezawaryjny i ciągły proces produkcji.